Cancerul este a doua cauza care conduce la decese. sansa de supravietuire depinde puternic de stadiul depistarii bolii. Aparatele de investigatie neinvaziva conduc la 15%-20% rezultate fals pozitive sau fals negative.

    In ultimii ani  au aparut aparate cu alt purtator de informatie, caldura, dar si acestea  au  rate de erori similare.

    Proiectul propune avansarea cunoasterii in domeniul depistarii precoce a cancerului tiroidian prin combinarea cercetarilor medicale cu tehnologiile informatice, pentru dezvoltarea, optimizarea si implementarea a noi metode. Se are in vedere proiectarea de algoritmi privind prelucrare numerica neliniara a imaginilor de la senzori ortogonali: ecograf, camera video, camera in infrarosu si scintigraf; senzori cu reprezentare specifica a zonelor tumorale.

     Problema diagnosticarii este complexa  si necesita cercetarea formei si structurii tumorii. Aspectul formei va fi tratat conform reprezentarii fractalo- haotic in spatiul cu patru dimensiuni, preluand si evolutia temporara. Textura va fi analizata pe baza variabilelor lingvistice ale teoriei multimilor fuzzy.

    Metode de prelucrare simultana a patru reprezentari distincte a aceleeasi zone sunt putin cunoscute datorita teoriei matematice laborioase si rafinate, a complexitatii algoritmilor si a dificultatilor de implementare. Vor fi prezentate rezultate experimentale pentru a sublinia superioritatea algoritmilor obtinuti. Se va realiza un cadru unificat al algoritmilor performanti de testare. Cercetarile vor urmari elaborarea de concepte, metode si tehnici,  dezvoltarea unei teorii clara si originala, evidentiind superioritatea noilor metode, optimizate in comparatie cu cele consacrate unora din senzorii folositi.

    Proiectul se va finaliza cu dezvoltarea unor structuri de implementare hardware utilizand procesoare de semnal, trei teze de doctorat, articole stiintifice valoroase publicate in reviste recunoscute ISI, pagina web etc.

Toate drepturile rezervate Universitatea din Pitesti
fotograflaborator foto