Cancerul este una dintre cele mai importante cauze care conduc la decese, aproximativ unul din opt oameni. Indiferent de terapia aleasa, sansele de supravietuire depind puternic de stadiul detectiei bolii. Acest lucru impune intensificarea activitatii de detectie precoce a cancerului. Diagnosticul de certitudine al oricarui carcinom este cel histopatologic. Aparatele moderne de investigatie prin metode neinvazive conduc la o rata de aproximativ 15%-20% rezultate fals pozitive sau fals negative. Variantele standard folosesc ca purtatori de informatie ultrasunetele, campul electromagnetic, radiatiile X sau rezonanta magnetica nucleara. In ultimii ani  s-a aprobat in SUA folosirea unui alt purtator de informatie, caldura. Aparatura care masoara caldura radiata, la distanta si intr-o singura banda de frecvente, conduce la rate de erori similare dispozitivelor conventionale. Caldura transmisa prin conductie ar putea fi masurata la suprafata corpului intr-o banda mult mai larga de frecvente, inclusiv infrarosu. Propunerea se refera la realizarea unui senzor inteligent care sa lucreze in spectrul vizibil asigurand si un regim de lupa electronica, spatio-termica, focalizat pe zona tumorala in infrarosu. El va avea rezolutii spatiala si termica mult  mai bune decat ale celor mai performante camere de termoviziune existente pe piata. Dotat cu un sistem expert special proiectat, aparatul va ajuta personalul medical in diagnosticul precoce al cancerului. Imposibilitatea predictiei pe termen lung a formei regiunii tumorale genereaza procesului un caracter haotic. Incertitudinea stabilirii diagosticului cu aparatura actuala, precum si imprecizia masuratorilor impun utilizarea multimilor fuzzy pentru procesarea datelor din imagini si proiectarea unor algoritmi eficienti pentru procesarea inferentelor. Cantitatea mare de date necesara pentru antrenarea si testarea sistemului neuro-fuzzy va solicita efectuarea unui numar mare de masuratori in diferite benzi de frecvente de catre un personal cu inalta calificare. Din marea diversitate de cancere a fost ales cel de tirioda, intrucat carcinomul tiroidian, cel mai frecvent neoplasm endocrin, reprezentand aproximativ 1% si 2,5% din totalul cancerelor la barbati, respectiv femei este cel mai usor de vizualizat in etapa cu dimensiune mare, inainte de operatie si cu dimensiune mica - resturi neoplazice, inerente dupa operatie si cu regresie dupa tratament cu iod radioactiv.

    Activitatea se desfasoara in doua etape. In Departamentul de Endocrinologie al Universitatii de Medicina si Farmacie se vor face masuratori pe suprafete mari si se va stabili diagnosticul cu certitudine, histopatologic, dupa operatie. In etapa a doua, la Institutul Oncologic din Bucuresti se vor efectua masuratori pe zone mici cu diagnosticul deja cunoscut. Masuratorile se vor face cu senzori omologati, lucrand cu
ultrasunete sau radiatii nucleare. In paralel, se vor face masuratori in vizibil si infrarosu. In Academia Tehnica Militara, care dispune de laborator specializat si personal calificat in procesarea imaginilor, se vor proiecta, impreuna cu specialisti de la Universitatea din Pitesti, UPIT, algorimi de fuziune a datelor de la senzorii ortogonali, prelucrarea primara, secundara si tertiara a datelor. In urma ultimei etape de prelucrare se va obtine o suprafata clasificata ca regiune neoplazica, testata redundant histopatologic. La UPIT se vor proiecta: dispozitivul electronic care permite  masurarea temperaturii prin contact, algoritmii de fuziune a imaginilor si sistemul expert. Partea practica se va executa la UPIT si prin colaborare cu terti. O structura de tip SRL  va putea prelua, la sfarsitul proiectului, documentatia dispozitivului electronic cu rezolutii spatiala si termica ridicate pentru dezvoltari ulterioare si comercializarea produsului. Departamentul de Medicina muncii va investiga implicatiile si domeniile in care se impune mai frecvent detectia precoce a cancerului. Imaginile realizate cu produsul testat asigura o baza de date si facilitati pentru cercetari ulterioare a altor tipuri de cancere cu proiectie semnificativa a caldurii pe piele. Consortiul propus este format din institutii cu o activitate stiintifica recunoscuta pe plan international. Activitatea va fi efectuata de specialisti in domeniile: endocrinologie, medicina nucleara, medicina muncii, imagistica medicala, fizicieni, electronisti, matematicieni si chimisti; cu o bogata experienta si tineri cercetatori in formare: doctoranzi si masteranzi.

Toate drepturile rezervate Universitatea din Pitesti
fotograflaborator foto